Istraži grad Rijeku

Rijeka je povijesno bila jedna od važnijih luka austro-ugarskog carstva i zbog toga i podložna raznim dominacijama. Sve te dominacije i različite kulture ostavile su svoje tragove i učinile ovaj grad posebnim, otvorenim i zanimljivim.

Ovo su neke od naših preporuka o tome kako se kretati i što posjetiti:    

  • RUTA 1: Kreni Korzom, popij kavu na jednoj od sunčanih terasa, prođi ispod gradskog tornja i posjeti Rimski luk. Pogledaj katedralu Sv. Vida i produži po starom gradu do Kosog Tornja sve do Mrtvog Kanala koji je nekada bio državna granica između Italije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Uz mrtvi kanal prošeći prema moru do riječkog kazališta Ivana Zajca i zaustavi se na trgu koji je u 19. stoljeću bio gradski quorum, odmah uz prekrasnu gradsku tržnicu poznatu po secesijskim paviljonima. Nastavi svoju šetnju kroz tržnicu uz Tursku Kuću u neo-maurskom stilu do Mola Longa, riječkog lukobrana te se po gradskim gatovima uz more vrati na Korzo.
  • RUTA 2: Kreni Korzom, popij kavu na jednoj od sunčanih terasa, prođi ispod gradskog tornja i posjeti Rimski luk. Pogledaj katedralu Sv. Vida i popnite se na stare gradske zidine iza katedrale uzduž koje možeš vidjeti velebni riječki zatvor i sud. Zatim se opusti u parku Nikole Hosta i Vladimira Nazora, jednom od najstarijih u Rijeci. Park sadrži skulpture, fontane i egzotične biljke, a među njima se krije predivna Vila Androch koja je danas državni arhiv. Šetnju nastavi posjetom Guvernerove Palače, nekadašnje rezidencije Gabriela D'Annunzia u kojoj se nalazi Pomorski Muzej i jedan od rijetko očuvanih prsluka za spašavanje sa potonulog Titanica. Šetnju završi prolaskom kroz Ri-Tunel, vojni tunel koji su izgradili talijanski vojnici između 1939. i 1942. godine za potrebe civilne zaštite uoči i tijekom Drugog svjetskog rata, a koji spaja područje katedrale Sv. Vida i Dolca.
  • Posjeti predivne mauzoleje poznatih riječkih povijesnih ličnosti groblja Kozala koje sadrži i jedno od prvih groblja kućnih ljubimaca u Europi.
  • Provozaj se zapadnom stranom grada do Torpedo tvornice, nogometnog stadiona Kantrida i gradskih bazena, okupaj se i opusti na Fiumana plaži i prošeći lungomare od Kantride do Costabelle.